10 Πράγματα που δεν αρέσουν στα σκυλιά

Από Puppify Team 11 Ελάχιστη ανάγνωση

Τα σκυλιά γενικά απολαμβάνουν το φαγητό, τις βόλτες και την προσοχή των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν αγωνία ή δυσφορία στους σκύλους. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την προσωπικότητα του κάθε σκύλου, με ορισμένους να είναι πιο ανεκτικοί σε ορισμένα ερεθίσματα από άλλους.

Ωστόσο, ορισμένα κοινά πράγματα που μπορεί να μην αρέσουν στους σκύλους είναι οι δυνατοί θόρυβοι, το να μένουν μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το να αναγκάζονται να κάνουν κάτι που δεν θέλουν να κάνουν και το να έρχονται αντιμέτωποι με άγνωστες ή δυνητικά απειλητικές καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες του σκύλου σας και να καταβάλλετε προσπάθεια να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή ανησυχία στον τριχωτό σας φίλο.

1.) Να μένουν μόνα τους

Πολλά σκυλιά δυσκολεύονται να μείνουν μόνα τους, καθώς έχουν συνηθίσει να είναι με τους ιδιοκτήτες τους και να βρίσκονται στο πλευρό τους. Η απουσία του αγαπημένου τους ανθρώπου μπορεί να τους προκαλέσει σημαντικό στρες και άγχος. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα σκυλιά που μένουν μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω του πολυάσχολου προγράμματος των ιδιοκτητών τους. Ενώ ορισμένα σκυλιά μπορούν να διαχειριστούν το να μένουν μόνα τους χωρίς κανένα πρόβλημα, άλλα το βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να το αντιμετωπίσουν. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε το σκύλο σας να αισθάνεται πιο άνετα όταν λείπετε, είτε μέσω της εκπαίδευσης σε κλουβί, είτε μέσω της παροχής παιχνιδιών και περισπασμών, είτε μέσω της εύρεσης ενός έμπιστου pet sitter ή ενός περιπατητή σκύλων για να τον ελέγχει.

Διαβάστε επίσης: Άγχος αποχωρισμού σε σκύλους

2.) Πυροτεχνήματα

Το βράδυ της Ανάστασης μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν τα κατοικίδιά τους ήρεμα και άνετα κατά τη διάρκεια των πυροτεχνημάτων. Πολλοί σκύλοι είναι ευαίσθητοι στους δυνατούς θορύβους και έχουν εξαιρετική ακοή, καθιστώντας τα πυροτεχνήματα πηγή άγχους και στρες γι’ αυτούς. Ενώ τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται συνήθως για ειδικές περιστάσεις, όπως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, χρησιμοποιούνται επίσης για επιδείξεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι οποίες μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τους σκύλους. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τα κατοικίδιά τους να αντιμετωπίσουν τον ήχο των πυροτεχνημάτων και να τα κάνουν όσο το δυνατόν πιο άνετα.

3.) Να Βαριούνται

Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι απαραίτητο να διασφαλίζουν ότι τα κατοικίδιά τους λαμβάνουν επαρκή πνευματικά και σωματικά ερεθίσματα σε καθημερινή βάση, ώστε να αποφεύγεται η πλήξη. Όταν οι σκύλοι αφήνονται μόνοι τους και δεν έχουν αρκετή απασχόληση, μπορεί να απογοητευτούν και να εμπλακούν σε καταστροφική συμπεριφορά, όπως να σκίζουν έπιπλα ή να προκαλούν άλλες αταξίες. Αυτό συμβαίνει επειδή η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και τα σκυλιά μπορεί να αναζητήσουν τρόπους για να διασκεδάσουν. Για να αποφευχθούν αυτά τα ζητήματα, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες σκύλων να παρέχουν στα κατοικίδιά τους μια ποικιλία δραστηριοτήτων και παιχνιδιών για να τα απασχολούν διανοητικά και σωματικά

4.) Όταν οι ιδιοκτήτες είναι σφιγμένοι και αγχωμένοι

Ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, οι σκύλοι έχουν αναπτύξει βαθιά κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων και συμπεριφορών. Έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και μπορούν συχνά να αντιληφθούν πότε ο ιδιοκτήτης τους αισθάνεται πεσμένος ή αγχωμένος. Σε αυτές τις καταστάσεις, τα σκυλιά μπορεί να προσπαθήσουν να παρηγορήσουν τον ιδιοκτήτη τους ή να απομακρυνθούν εντελώς από την κατάσταση. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα συντονισμένοι με τις διαθέσεις των ιδιοκτητών τους και φαίνεται ότι μπορούν να καταλάβουν πότε ο ιδιοκτήτης τους αισθάνεται ένταση ή δυστυχία. Μπορεί ακόμη και να αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη τους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το άγχος. Συνολικά, οι σκύλοι έχουν ισχυρή ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα του ιδιοκτήτη τους, καθιστώντας τους πιστούς και παρηγορητικούς συντρόφους.

5.) Όταν πάνε βόλτα και δεν τους αφήνετε να μυρίσουν

Για τους σκύλους, ο εξωτερικός κόσμος είναι γεμάτος από ενδιαφέροντα αξιοθέατα, μυρωδιές και ήχους, τα οποία είναι φυσικό να εξερευνούν. Ωστόσο, ενώ βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους, οι ιδιοκτήτες συχνά πρέπει να περιορίσουν τη δυνατότητα των κατοικίδιων ζώων τους να μυρίζουν και να εξερευνούν, αναγκάζοντάς τα να βαδίζουν κατά πόδας και να περπατούν δίπλα τους. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τα σκυλιά, καθώς τα εμποδίζει να απολαύσουν πλήρως τις πλούσιες αισθητηριακές εμπειρίες που έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουν τον έλεγχο των σκύλων τους για λόγους ασφαλείας ή για άλλους λόγους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει προσωρινό περιορισμό της ικανότητάς τους να μυρίζουν και να εξερευνούν. Μόλις βρεθούν στο πάρκο ή σε μια ασφαλή περιοχή χωρίς λουρί, τα σκυλιά μπορούν συχνά να αφεθούν ελεύθερα να μυρίσουν και να εξερευνήσουν με την καρδιά τους.

6.) Να αγνοούνται

Πολλοί σκύλοι αποζητούν την προσοχή και μπορεί να αναστατωθούν ή να απογοητευτούν αν τους αγνοούν συνεχώς. Ορισμένα σκυλιά μπορεί ακόμη και να κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους, όπως το να ρίχνουν επανειλημμένα μια μπάλα στα πόδια τους ή να προσπαθούν να τους κάνουν να παίξουν. Ενώ όλα τα σκυλιά έχουν διαφορετικές ανάγκες προσοχής, τα περισσότερα σκυλιά απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους και μπορεί να δυσαρεστηθούν αν αγνοούνται συνεχώς. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα κατοικίδιά τους και να τους δείχνουν αγάπη και στοργή για να τα διατηρούν ευτυχισμένα και ικανοποιημένα.

7.) Να τους παίρνουν το κόκαλο

Ως γενικός κανόνας, είναι καλύτερο να μην παίρνετε τα κόκαλα από τα σκυλιά, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, όπως στην περίπτωση πνιγμού. Αν χρειαστεί να πάρετε ένα κόκαλο από έναν σκύλο, είναι συχνά καλύτερο να του αποσπάσετε την προσοχή με μια αγαπημένη λιχουδιά παρά να προσπαθήσετε να του πάρετε το κόκαλο απευθείας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πιθανής επιθετικότητας ή σύγκρουσης. Όταν βρίσκεστε κοντά σε έναν σκύλο με κόκαλο, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί για να αποφύγετε τυχόν τυχαίους τραυματισμούς. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αφήνετε τους σκύλους να απολαμβάνουν τα κόκαλά τους με την ησυχία τους και να επεμβαίνετε μόνο εάν υπάρχει σαφής και επιτακτική ανάγκη να το κάνετε.

8.) Όταν κόβετε τα νύχια τους

Σε πολλά σκυλιά δεν αρέσει το κόψιμο των νυχιών τους, αλλά με υπομονή και εκπαίδευση μπορούν να μάθουν να το ανέχονται. Για να βοηθήσετε το σκύλο σας να γίνει πιο άνετος με το κόψιμο των νυχιών, είναι σημαντικό να τον εκθέσετε σταδιακά στη διαδικασία και να την κάνετε μια θετική εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση λιχουδιών ή ανταμοιβών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή απλώς να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί. Εάν δεν είστε σίγουροι για την ικανότητά σας να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας, είναι καλύτερο να αναθέσετε σε έναν κτηνίατρο ή επαγγελματία groomer να αναλάβει την εργασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι η διαδικασία γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και μπορεί να αποτρέψει τυχόν πρόσθετο άγχος ή φόβο για το σκύλο σας.

9.) Η ηλεκτρική σκούπα

Πολλά σκυλιά φοβούνται την ηλεκτρική σκούπα λόγω του δυνατού θορύβου και της άγνωστης εμφάνισής της. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το εκφοβιστικό μηχάνημα, ορισμένα σκυλιά μπορεί να προσπαθήσουν να τρέξουν μακριά και να κρυφτούν, ενώ άλλα μπορεί να γίνουν επιθετικά και να προσπαθήσουν να της επιτεθούν. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σκυλιά να φοβούνται την ηλεκτρική σκούπα και μπορεί να χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν το φόβο τους. Για να βοηθήσετε έναν σκύλο να νιώσει πιο άνετα με την ηλεκτρική σκούπα, μπορεί να είναι χρήσιμο να τον εκθέσετε σταδιακά σε αυτήν, ξεκινώντας από απόσταση και αυξάνοντας σταδιακά την εγγύτητα με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να τον επιβραβεύετε με λιχουδιές ή επαίνους για την ήρεμη συμπεριφορά του γύρω από την ηλεκτρική σκούπα.

10.) Σελοτέιπ

Πολλοί σκύλοι έχουν μια αποστροφή προς τη σελοτέιπ λόγω της υφής της και του θορύβου που κάνει όταν κολλάει σε κάτι. Εάν ένας σκύλος έρθει σε επαφή με σελοτέιπ, μπορεί να προσπαθήσει να το σκάσει ή να το αποφύγει εντελώς. Αυτό μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη χρήση σελοτέιπ κοντά σε σκύλους, ειδικά όταν τυλίγετε δώρα ή εκτελείτε άλλες εργασίες που απαιτούν τη χρήση της. Για να αποφύγετε πιθανές συγκρούσεις ή άγχος, ίσως είναι καλύτερο να κρατάτε το σκύλο σας σε άλλο δωμάτιο ή περιοχή κατά τη χρήση της σελοτέιπ ή να βρείτε μια εναλλακτική μέθοδο για την ασφάλιση αντικειμένων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο